Ben jij iemand die veel last heeft van faalangst en verlegenheid? Dan is deze blog écht eentje dat je moet lezen.
Eerst en vooral, wat is het?
Wat is faalangst en waardoor herken je het?
Wel, faalangst is een angst waarbij je bang bent dat wat je doet zal falen. Klinkt vrij logisch, maar deze angst bevat veel meer dan alleen maar dat. Voor iedereen is het anders en op een verschillend niveau. Veelal gaat het over iets voorbrengen, een opdracht of te spreken en iets te doen voor een groot aantal publiek. Evengoed komt het ook voor bij kleinere aspecten, zoals iemand vreemd aanspreken omdat je bang bent dat je iets verkeerd zal zeggen of een presentatie moet geven voor een aantal mensen waar je al bang krijgt dat jij je tekst zal vergeten en je belachelijk gaat maken. Er zijn tal van gebeurtenissen die ik kan opnoemen, maar ik denk dat jullie beter weten dan mij waardoor jullie last krijgen van deze angst.
Een kloppend hart, duizenden scenario's die je gedachten doorkruisen, beginnen zweten, zenuwachtig gevoel in de buik,... het zijn allemaal kenmerken die voorkomen bij faalangst. Zoals je misschien al hebt afgeleid, gaan faalangst en onzekerheid hand in hand met elkaar. Wie faalangst heeft, kan moeilijk keuzes maken, bekritiseerd zichzelf vaak, werkt vaak lang en hard, kan beginnen blozen bij het minste en perfectioneert alles zodat ze zeker weten dat het goed genoeg is. Uit faalangst ontwikkel je een laag zelfbeeld, van een laag zelfbeeld ontwikkel je faalangst waardoor je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht komt. Nu, hoe kom je uit die vicieuze cirkel en wat kan je hierbij helpen?
Ontspan voldoende, leg niet te veel druk op jezelf. Zorg ervoor dat je op tijd even volledig kan ontspannen zonder enige prikkels in de buurt. Hou een goed en op eigen tempo ritme aan. Het is belangrijk dat je leert om je eigen grenzen te stellen en je eigen tempo te leren kennen. Op die manier leer je jezelf beter kennen en ook de manier waarop je het beste kan werken. Dit geeft meer zekerheid en vertrouwen.
Beloon jezelf als je iets goed hebt gedaan. De meeste mensen die met faalangst kampen zijn zelden trots omdat ze vinden van zichzelf dat het altijd beter kon. Leer jezelf te belonen en complimenten te aanvaarden zonder deze eerst in twijfel te trekken. Dit zal je een extra boost geven om met meer vertrouwen aan volgende projecten te werken of dingen die je moet gaan doen.
Faalangst is een stoorzender voor al je talenten
Je kent het wel, je hebt veel talent en je weet dat je er goed in bent, maar toch komt die faalangst en verlegenheid weer naar boven die je tegenhoudt. Faalangst en verlegenheid komt in alle vormen. Sommige hebben enorm veel stress voor een presentatie dat ze gewoon niet meer kunnen praten en de kluts kwijt geraken. Je kent je tekst, je kent je klasgenoten, maar toch heb je enorm veel stress om iets fout te zeggen, je tekst te vergeten, of iets verkeerd te doen. Het is juist door die stress dat we tilt slaan. Vaak zit het niet in het doen van die dingen, maar gewoon over wat er kan mislopen en ons piekergedrag. We kunnen er niets aan doen, het is niet dat we kiezen om deze angst te voelen telkens we iets moeten doen of moeten voorbrengen. Sommige durven geen vreemde mensen aan te spreken of sommige krijgen al stress als ze iets moeten bestellen. Is dit herkenbaar? Dan begrijp ik je goed. Ik heb ook faalangst, ik denk al meteen aan wat er zou kunnen mislopen en meestal doe ik het dan gewoon niet of zeg ik niets. Zo weet ik dat ik niets verkeerd kan doen. Terwijl ik verdomd goed weet dat er meer in me zit en ik weet dat ik het kan. Toch houd die angst me soms tegen om voor iets te gaan. Vaak denk ik te veel na en zeg ik te weinig, terwijl ik zoveel meer zou kunnen doen en zeggen.
Hoe moet je hiermee omgaan?
Ik heb geen directe oplossing klaar, het zit ook een beetje in je genen of het komt voort uit een gebeurtenis die een indruk op je heeft nagelaten. Nu, je angsten overwinnen is niet gemakkelijk, maar jezelf af en toe eens uit je comfortzone trekken mag wel. Ik zeg niet dat je opeens je angst moet kunnen overwinnen. Stap voor stap je grenzen eens verleggen en eens iets doen wat je normaal niet zou durven, al is het maar iets kleins. En vooral, geef niet op als het je niet lukt. Dat proces heeft tijd nodig en faalangst is niet zo gemakkelijk om in één keer weg te toveren, anders hadden we het al lang gedaan...
Faalangst is totaal niet iets waar jij je moet voor schamen. Er op jou manier mee leren omgaan is iets moeilijk, maar dat zal beteren zodra je af en toe die comfortzone verlaat, hoe moeilijk en beangstigend dat ook kan zijn.
Reactie plaatsen
Reacties